Carob-banana cake

Vegan, lactose-gluten-sugar free, ...free!

Υλικά
(μια σπιτική φόρμα)
  • 2 κ.σ. φρεσκοτριμμένο λιναρόσπορο
  • 6 κ.σ. νερό
  • 150 γρ αποξηραμένα φρούτα (άσπρες και μαύρες σταφίδες, ψιλοκομμένα σύκα, χουρμάδες, κράνμπερις ή ό,τι άλλο έχουμε στο σπίτι)
  • 50 γρ χυμό πορτοκάλι
  • 350 γρ ώριμες μπανάνες
  • 70 γρ χαρουπάλευρο
  • 130 γρ αλεύρι βρώμης χ.γ.
  • 30 γρ ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 80 γρ χονδροκομμένα καρύδια ή φουντούκια (ή όποιον ξ. καρπό έχουμε σπίτι)
  • 10 γρ μπέηκιν πάουντερ
  • 60 γρ ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 25 γρ μηλόξιδο
  • 7 γρ σόδα (χωρίς αλουμίνιο)
Παρασκευή
  • Ανακατεύουμε τα υλικά σε μικρό σκεύος και αφήνουμε για 15' περίπου ώστε το μείγμα να πήξει (σαν ασπράδι αυγού)
  • Ανακατεύουμε τα αποξ. φρούτα με τον χυμό και αφήνουμε το μείγμα να μουσκέψει φροντίζοντας να το ανακατέψουμε 2-3 φορές.
  • Τρίβουμε τις μπανάνες στην χονδρή πλευρά του τρίφτη ή τις λιώνουμε με πιρούνι εφόσον είναι αρκετά ώριμες.
  • Μεταφέρουμε όλα τα υλικά της ομάδας δ' σε μέτριο σκεύος, εκτός από το λάδι, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το λάδι και όλα τα προηγούμενα μείγματα.
  • Σε μικρό σκεύος ανακατεύουμε το ξύδι με τη σόδα επάνω από το μπωλ με τα προηγούμενα υλικά ώστε εάν καθώς φουσκώνει, ξεχειλίσει να πέσει το μείγμα μέσα στο μπωλ.
  • Ανακατεύουμε με πιρούνι ή σπάτουλα καλά αλλά ελαφρά χωρίς να ταλαιπωρήσουμε το μείγμα.Το μείγμα είναι αρκετά πυκνό και βαρύ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 45' περίπου.

 

TIPS

  • Αντί για χυμό πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κονιάκ ή γλυκό κρασί.
  • Για το αλεύρι βρώμης: χτυπάμε στο μπλέντερ τα φλέικς βρώμης που έχουμε.
  • 1 κ. σούπας με 3 κ. σούπας νερό αντικαθιστά 1 μέτριο αυγό.
  • Τα αποξηραμένα φρούτα εκτός από τις σταφίδες και τα σύκα, συνήθως είναι καλυμμένα με γλυκόζη. Αν δεν την θέλουμε τα ξεπλένουμε με νερό ή φροντίζουμε να αγοράσουμε φρούτα χωρίς γλυκόζη.
  • Για να δούμε αν το κέικ είναι ψημένο. συνήθως. βυθίζουμε ένα μαχαίρι ή κάτι ανάλογο σ' αυτό, όταν βγει στεγνό είναι έτοιμο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα βγει ιδιαίτερα στεγνό γιατί περιέχει τα φρούτα. Δεν χρειάζεται να επιμείνουμε και να το αφήσουμε περισσότερο στον φούρνο γιατί θα στεγνώσει.
  • Τρώγεται όπως είναι ή με επικαλύψεις της επιλογής μας. π.χ. κρέμα ξ. καρπών με κακάο και γλυκαντικό της επιλογής μας ή φυστικοβούτυρο ή λιωμένη σοκολάτα κ.λ.π.

Θα χαρούμε να μας στείλετε φωτογραφίες και να το ευχαριστηθείτε!