ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ

Απόψεις, ειδήσεις και σχόλια για την καλή μαγειρική, την υγιεινή διατροφή, την οικολογία και για όλα όσα κάνουν τη Γη να γυρίζει λίγο καλύτερα.

Rainbow καροτάκια ...από το χωράφι της Ειρήνης στο multi culti bowl μας!

Είναι παράξενο να φανταστούμε το καρότο χωρίς το ωραίο πορτοκαλί του χρώμα. Ωστόσο, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, τα μωβ καρότα ήταν περισσότερο διαδεδομένα στο παρελθόν και καταναλώνονταν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος καρότου στην Ασία και στην Ευρώπη.
Στο παρελθόν τα καρότα είχαν πολλά διαφορετικά χρώματα. Ανάλογα με την περιοχή όπου καλλιεργούνταν, ήταν λευκά, κίτρινα, ακόμα και πολύ σκούρα – σχεδόν μαύρα – μωβ.
Η σύγχρονη ποικιλία, που όλοι γνωρίζουμε στις μέρες μας, καλλιεργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από Ολλανδούς παραγωγούς, οι οποίοι πήραν στελέχη του μωβ καρότου και τα διασταύρωσαν με λευκά πετυχαίνοντας σταδιακά την πορτοκαλί απόχρωση. Είχαν τέτοια επιτυχία που σύντομα ξεκίνησαν να τα πουλάνε εκτός των συνόρων τους, καθιερώνοντας έτσι την πορεία για τα πορτοκαλί καρότα στην αγορά του σήμερα.
Είναι μια ενδιαφέρουσα και καλά τεκμηριωμένη ιστορία η οποία μας εξηγεί γιατί δεν βλέπουμε μωβ καρότα συχνά στην αγορά.
Ωστόσο, σήμερα τα μωβ καρότα επιστρέφουν και χαρακτηρίζονται ακόμα και ως «υπερτροφή».
Ας ξεκινήσουμε με το χαρακτηριστικό τους χρώμα και τις ιδιότητές τους.
Το μωβ χρώμα σε αυτά τα καρότα οφείλεται σε μια υδατοδιαλυτή ουσία την ανθοκυάνη. Η ανθοκυάνη είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται σε πολλές τροφές, όπως κόκκινα σταφύλια, μούρα, κόκκινα φασόλια, κόκκινο λάχανο ή ρόδια.
Συγκεκριμένα:

  • Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς μας. Ενεργοποιούν μια σειρά πρωτεϊνών οι οποίες μπορούν να θεραπεύσουν τα κατεστραμμένα τοιχώματα αιμοφόρων αγγείων
  • Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη
  • Η χρήση της δραστικής τους ουσίας, της ανθοκυάνης, είναι ενδεδειγμένη για άτομα με διαβήτη. Η τακτική τους κατανάλωση ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Τα αντιοξειδωτικά τους προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και εξουδετερώνουν τα ένζυμα που καταστρέφουν το κολλαγόνο και τον συνδετικό ιστό
  • Έχουν λίγες θερμίδες.Μπορείτε να τα καταναλώνετε ωμά ή μαγειρεμένα στον ατμό. Είναι χορταστικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι επιλεγμένες τόσο για την υψηλή τους διατροφική αξία όσο και για τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Κάθε προϊόν είναι καλλιεργημένο με τον πιο φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας μεθόδους ορθής γεωργικής πρακτικής, με εμμονή στην υψηλή ποιότητα και την υγιεινή διατροφή.

Πώς να τα μαγειρεύετε

Τα καρότα είναι νόστιμα ωμά αλλά και μαγειρεμένα, ενώ η βήτα καροτίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Στην πραγματικότητα, το μαγείρεμα διασπά τις φυτικές ίνες, κάνοντας τις θρεπτικές τους ουσίες και τα σάκχαρα, περισσότερο διαθέσιμα και καθιστώντας τα καρότα πιο γλυκιά. Προσέξτε μόνο να μην παραμαγειρεύετε τα καρότα, για να διατηρείτε καλύτερα τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία. Κι επειδή τα καρότα έχουν λιποδιαλυτές ουσίες, οι θρεπτικές του ουσίες απορροφώνται καλύτερα με την προσθήκη λαδιού.

Οι πληροφορίες από την Ειρήνη Κόρκου καλλιεργήτρια, Γεωπόνο.