ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ

Απόψεις, ειδήσεις και σχόλια για την καλή μαγειρική, την υγιεινή διατροφή, την οικολογία και για όλα όσα κάνουν τη Γη να γυρίζει λίγο καλύτερα.

Το kale που χρησιμοποιούμε στη Γη το καλλιεργούμε μόνοι μας.

Στενός συγγενής με το λάχανο, κουνουπίδι, ραπανάκι, μπρόκολο μιας και ανήκουν στην ίδια οικογένεια, των σταυρανθών, με πιο στενή συγγένεια με το άγριο λάχανο.

Λαχανικό που καλλιεργείται το ίδιο καλά στο χωράφι αλλά και στο μπαλκόνι/καλή ιδέα για τις γλάστρες μας/.

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα νόστιμο, με τη σωστή επεξεργασία μπαίνει στην κουζίνα όπου μπορεί να πάρει περίοπτη θέση λόγω των πλούσιων θρεπτικών του συστατικών.

Πλούσιο σε βιταμίνη A, C, K, B6, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Καλή πηγή πρωτεϊνών, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, σιδήρου, φωσφόρου, μαγνησίου και ινών.

1. Όταν το χρησιμοποιούμε ωμό, είναι ανάγκη να αφαιρέσουμε τα νεύρα και να το «μασσαζάρουμε» με αλάτι και λεμόνι. Κατόπιν το συνοδεύουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας.

2. Αν διαλέξουμε να μην το καταναλώσουμε ωμό ο καλύτερος τρόπος για να μην καταστραφούν τα θρεπτικά του συστατικά είναι να αφαιρέσουμε το κεντρικό νεύρο των φύλλων και να τα περάσουμε για 3-4’ από τον ατμό ώστε να μαραθούν ελαφρά. Στη συνέχεια τα συνδυάζουμε με τα υλικά που επιλέγουμε.

Όλες τις ποικιλίες του kale-πλατύφυλλο, κόκκινο ή με σγουρά φύλλα- τις βρίσκουμε στις βιολογικές αγορές ή σε καταστήματα με πιο ιδιαίτερα προϊόντα και όλες αποδίδουν διατροφικά εξίσου εξαιρετικά.

Διατροφικά στοιχεία